Elektrische occasion

WEETJES OVER ELEKTRISCHE AUTO’S EN WATER

Met vocht, regen en sneeuw, kun je de de vraag te stellen: moet je bij een elektrische auto oppassen met water? We kijken naar enkele situaties uit het dagelijks leven.

Hoewel elektrisch rijden in populariteit groeit, zijn er nog steeds veel geruchten of weinig bekende feiten over hun contact met water. En dat is heel normaal: elektrische auto’s en plug-in hybrides zijn gewoon niet zo bekend bij het grote publiek. Hier zijn dan ook weetjes over elektrische auto’s en water.

Overstroomd wegdek of plassen
Het hangt allemaal af van de hoogte van het waterniveau. Als water over een afstand van enkele meters tegen het chassis komt, is het beter om niet door te rijden. De mogelijke risico’s dat water binnenkomt zijn groter naarmate de onderkant van de auto langer in contact is met water.

Elektrische auto’s kunnen probleemloos door grote plassen rijden omdat hun motoren waterdicht zijn en geen inlaten hebben. Hetzelfde geldt voor de batterijen, die verzegeld zijn. Je hebt misschien een keer beelden van video’s die een Tesla laten zien die bijna 2 meter onder water gaat. Echter: we raden het af dit thuis te proberen. Aan de andere kant zullen auto’s met een verbrandingsmotor het waarschijnlijk ook opgeven als water via de inlaat of het luchtfilter zou binnenkomen.

Bedenk je dat elektrische auto’s minder gevoelig zijn voor ondergelopen wegen en plassen dan voertuigen met een verbrandingsmotor. Probeer echter niet met opzet om enkele centimeters onder water te gaan, alleen al omdat je de controle over het voertuig kunt verliezen als je niet ziet waar je rijdt.

Opladen met een stopcontact in de regen
Als je je elektrische of plug-in hybride auto in de stromende regen wilt opladen met je stopcontact thuis, geef het idee dan snel op. Inderdaad, opladen met de thuislader die door de fabrikant is geleverd, zelfs als je ervan uitgaat dat deze waterdicht is, levert geen gegarandeerd succes op. Het risico van kortsluiting bij een oplaadsessie is aanwezig.

Vermijd trouwens ook het vasthouden van kabels met natte handen en/of apparatuur, of met de voeten in het water. Vermijd het aansluiten van de stekkers als ze niet helemaal droog zijn.

Op zoek? Bekijk ons aanbod.