Elektrische occasion

FAQ. De meest gestelde vragen en antwoorden..

Hieronder tref je de meest gestelde vragen en antwoorden. Staat jouw vraag hier niet bij? Neem dan contact met ons op.

Auto's

Een plug-inhybride is een type auto dat steeds populairder wordt vanwege de voordelen die het biedt. Het is een combinatie van een conventionele verbrandingsmotor en een elektrische motor die wordt aangedreven door een batterij. Het verschil met een gewone hybride is dat de plug-inhybride een grotere batterij heeft die opgeladen kan worden via een stopcontact of laadpaal.

Het grootste voordeel van een plug-inhybride is dat het de mogelijkheid biedt om zowel op benzine of diesel als op elektriciteit te rijden. Wanneer de batterij volledig is opgeladen, kan de auto tientallen kilometers volledig elektrisch rijden, wat zorgt voor een lagere uitstoot van schadelijke stoffen en lagere brandstofkosten. Dit maakt het ideaal voor mensen die voornamelijk korte afstanden rijden, maar ook af en toe lange afstanden afleggen.

Een ander voordeel van een plug-inhybride is dat het de flexibiliteit biedt om over te schakelen op conventionele brandstoffen wanneer de batterij leeg is. Dit betekent dat bestuurders zich geen zorgen hoeven te maken over het vinden van een laadpaal of het bereik van de auto, wat de angst voor het rijden met een volledig elektrische auto kan verminderen.

Al met al biedt de plug-inhybride een aantrekkelijke oplossing voor mensen die de voordelen van een elektrische auto willen combineren met de flexibiliteit van een conventionele auto. Het is een ideale keuze voor mensen die dagelijks korte afstanden afleggen, maar ook de mogelijkheid willen hebben om lange afstanden te rijden zonder zich zorgen te maken over het bereik van de auto.

Een elektrische auto met range-extender is een type auto dat zowel een elektrische motor als een verbrandingsmotor heeft. Het heeft een grotere batterij dan conventionele hybrides en kan daarom ook op volledig elektrische modus rijden. Als de batterij echter leeg raakt, wordt de verbrandingsmotor automatisch ingeschakeld om de batterij op te laden en de actieradius van de auto te verlengen.

De verbrandingsmotor is meestal een kleine benzine- of dieselmotor die alleen wordt gebruikt om de batterij op te laden en niet om de wielen aan te drijven. Dit maakt het een milieuvriendelijker alternatief voor conventionele auto’s omdat het minder brandstof verbruikt en minder schadelijke stoffen uitstoot.

Een elektrische auto met range-extender is daarom een goede keuze voor mensen die graag elektrisch willen rijden, maar zich zorgen maken over het bereik van de auto. Door de range-extender heeft de auto een grotere actieradius en kan het ook lange afstanden afleggen zonder te hoeven stoppen om de batterij op te laden.

Een nadeel van een elektrische auto met range-extender is dat het duurder is in aanschaf dan conventionele hybrides en dat het nog steeds afhankelijk is van fossiele brandstoffen. Bovendien is het vaak minder efficiënt dan volledig elektrische auto’s omdat er extra gewicht en complexiteit is door de aanwezigheid van twee motoren.

Al met al is een elektrische auto met range-extender een goede keuze voor mensen die op zoek zijn naar een compromis tussen volledig elektrisch rijden en conventionele auto’s. Het biedt de flexibiliteit om lange afstanden af te leggen zonder te hoeven stoppen om de batterij op te laden, terwijl het nog steeds een milieuvriendelijker alternatief is voor conventionele auto’s.

Een volledig elektrische auto, ook wel bekend als een EV (Electric Vehicle), is een auto die alleen wordt aangedreven door een elektromotor die wordt gevoed door een batterij. In tegenstelling tot conventionele auto’s heeft een elektrische auto geen verbrandingsmotor en verbruikt het geen benzine of diesel.

In plaats daarvan wordt de batterij van de auto opgeladen via een stopcontact of laadpaal en kan de auto tientallen tot honderden kilometers volledig elektrisch rijden, afhankelijk van het model en de grootte van de batterij. Dit maakt het een milieuvriendelijk alternatief voor conventionele auto’s, omdat het geen uitstoot van schadelijke stoffen heeft en bijdraagt aan het verminderen van de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen.

Een volledig elektrische auto biedt ook voordelen op het gebied van rijcomfort, omdat elektromotoren minder trillingen en geluidsoverlast produceren dan verbrandingsmotoren. Daarnaast hebben elektrische auto’s vaak een hogere acceleratie dan conventionele auto’s, omdat elektromotoren direct koppel leveren.

Al met al biedt een volledig elektrische auto veel voordelen op het gebied van duurzaamheid, rijcomfort en prestaties. Het is een goede keuze voor mensen die voornamelijk korte tot middellange afstanden rijden en op zoek zijn naar een milieuvriendelijk alternatief voor conventionele auto’s.

Actieradius is de afstand die een voertuig kan afleggen voordat het moet worden opgeladen of bijgetankt. Bij elektrische voertuigen, zoals elektrische auto’s, wordt de actieradius meestal uitgedrukt in het aantal kilometers dat het voertuig kan afleggen voordat de batterij leeg is en moet worden opgeladen. De actieradius van een elektrische auto is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van de batterij, het rijgedrag, het weer en de omgevingstemperatuur.

De actieradius is een belangrijke factor voor mensen die overwegen om een elektrische auto te kopen, omdat het de beperkingen van de auto bepaalt in termen van hoe ver je kunt rijden voordat je de batterij moet opladen. 

Het is ook vermeldenswaard dat de actieradius van een elektrische auto kan variëren afhankelijk van de rijstijl en de rijomstandigheden. Rijden bij hoge snelheden, rijden in de bergen, of het gebruik van airconditioning of verwarming kunnen allemaal van invloed zijn op de actieradius van een elektrische auto. Daarom is het belangrijk om rekening te houden met deze factoren bij het plannen van een reis in een elektrische auto.

Er zijn veel voordelen verbonden aan elektrisch rijden. Hier zijn enkele belangrijke voordelen:

 1. Milieuvriendelijk: Elektrische auto’s stoten geen schadelijke stoffen uit, waardoor ze een milieuvriendelijk alternatief zijn voor conventionele auto’s. Ze dragen bij aan het verminderen van luchtvervuiling en de uitstoot van broeikasgassen, waardoor ze helpen om de klimaatverandering tegen te gaan.

 2. Kostenbesparend: Elektrische auto’s hebben een lagere onderhoudskosten omdat er minder bewegende delen zijn dan in een conventionele auto. Bovendien is elektriciteit goedkoper dan benzine of diesel, waardoor elektrisch rijden goedkoper kan zijn op de lange termijn.

 3. Stil en comfortabel: Elektrische auto’s produceren minder geluid en trillingen dan conventionele auto’s, wat zorgt voor een stillere en meer comfortabele rijervaring.

 4. Betere prestaties: Elektrische auto’s hebben direct koppel, wat betekent dat ze sneller kunnen accelereren dan conventionele auto’s. Dit maakt het rijden leuker en handiger, vooral in stadsverkeer.

 5. Flexibiliteit: Elektrische auto’s kunnen worden opgeladen via een stopcontact of laadpaal, wat betekent dat je overal kunt opladen, thuis of op het werk. Met een groeiend netwerk van openbare laadstations, wordt het gemakkelijker om lange afstanden te rijden.

Over het algemeen biedt elektrisch rijden veel voordelen op het gebied van duurzaamheid, kostenbesparing en rijcomfort. Het is een goede keuze voor mensen die op zoek zijn naar een milieuvriendelijk alternatief voor conventionele auto’s, terwijl ze tegelijkertijd willen profiteren van een stille en comfortabele rijervaring.

Laadpalen

Een laadpaal is een apparaat dat wordt gebruikt om elektrische voertuigen op te laden. Het bestaat uit een elektrische aansluiting en een kabel, waarmee een elektrische auto kan worden opgeladen door stroom van het elektriciteitsnet te halen. Laadpalen kunnen worden geïnstalleerd in openbare ruimtes, zoals parkeerplaatsen, of bij particuliere huizen en bedrijven.

Laadpalen zijn ontworpen om veilig en gemakkelijk te gebruiken te zijn. Sommige laadpalen zijn voorzien van een oplaadkabel die is bevestigd aan de paal zelf, terwijl andere laadpalen alleen een aansluiting hebben waarop de gebruiker zijn eigen oplaadkabel kan aansluiten. Sommige laadpalen zijn voorzien van verschillende soorten aansluitingen om verschillende soorten elektrische voertuigen op te laden.

Veel laadpalen zijn “slimme laadpalen”, wat betekent dat ze verbonden zijn met het internet en op afstand kunnen worden gemonitord en beheerd. Dit maakt het mogelijk om de laadstatus van de auto en het laadvermogen van de laadpaal te volgen en te beheren.

Met een groeiend aantal elektrische voertuigen op de weg, wordt de vraag naar laadpalen steeds groter. Het installeren van een laadpaal is een belangrijke stap in het ondersteunen van de groei van elektrische mobiliteit en het faciliteren van duurzaam vervoer.

De kosten van een laadpaal kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals het merk, de functies en de installatiekosten. De prijzen van laadpalen variëren doorgaans van enkele honderden euro’s tot enkele duizenden euro’s.

Een basis laadpaal zonder geavanceerde functies kost doorgaans tussen de € 500 en € 1.000. Laadpalen met meer geavanceerde functies, zoals slimme laadtechnologie, kunnen meer kosten en variëren doorgaans tussen de € 1.000 en € 2.500. Daarnaast kunnen er extra kosten zijn voor de installatie, afhankelijk van de complexiteit van de installatie en de elektrische infrastructuur op de locatie.

Het is belangrijk op te merken dat er vaak subsidies en belastingvoordelen beschikbaar zijn voor het installeren van een laadpaal, afhankelijk van het land en de regio waarin je woont. In sommige gevallen kunnen deze subsidies de kosten van de laadpaal helpen verlagen.

Over het algemeen bieden laadpalen een relatief goedkope en efficiënte manier om elektrische voertuigen op te laden en kunnen ze een belangrijke stap zijn in het ondersteunen van de overgang naar duurzame mobiliteit.

Als je overweegt om een laadpaal te installeren, zijn er verschillende factoren waarmee je rekening moet houden:

 1. Locatie: Je moet de locatie van de laadpaal zorgvuldig kiezen, omdat je toegang nodig hebt tot een stopcontact of elektriciteitsaansluiting. Bovendien moet je ervoor zorgen dat er voldoende ruimte is voor de laadpaal en dat deze op een veilige en geschikte plaats wordt geïnstalleerd.

 2. Type laadpaal: Er zijn verschillende soorten laadpalen beschikbaar, zoals reguliere laadpalen en snelladers. Bepaal welke type laadpaal het meest geschikt is voor jouw behoeften en budget.

 3. Laadvermogen: Het laadvermogen van de laadpaal is belangrijk omdat dit de snelheid bepaalt waarmee jouw auto wordt opgeladen. Als je een snelle laadtijd nodig hebt, moet je kiezen voor een laadpaal met een hoger vermogen.

 4. Installatiekosten: De kosten van de installatie kunnen variëren afhankelijk van de complexiteit van de installatie en de elektrische infrastructuur op de locatie. Het is belangrijk om deze kosten in overweging te nemen bij het bepalen van het budget voor de laadpaal.

 5. Subsidies en belastingvoordelen: Er zijn vaak subsidies en belastingvoordelen beschikbaar voor het installeren van een laadpaal, afhankelijk van het land en de regio waarin je woont. Informeer hiernaar om te zien of je in aanmerking komt voor financiële ondersteuning.

Door rekening te houden met deze factoren, kun je een weloverwogen beslissing nemen bij het kiezen en installeren van een laadpaal voor jouw elektrische voertuig.

Er zijn verschillende soorten laadpalen beschikbaar voor elektrische voertuigen:

 1. Thuisladers: Dit zijn laadpalen die je thuis kunt installeren en gebruiken om je elektrische voertuig op te laden. Ze zijn meestal geschikt voor het opladen van een auto met een laag vermogen en hebben doorgaans een lager laadvermogen dan openbare laadpalen.

 2. Openbare laadpalen: Dit zijn laadpalen die zich op openbare plaatsen bevinden, zoals op straat, bij winkelcentra of op parkeerplaatsen. Ze hebben over het algemeen een hoger laadvermogen dan thuisladers en bieden vaak verschillende laadsnelheden, waaronder snelladen.

 3. Snelladers: Dit zijn laadpalen die speciaal zijn ontworpen voor snel opladen van de accu van het elektrische voertuig. Ze hebben een zeer hoog laadvermogen, waardoor je in korte tijd veel kilometers kunt laden.

 4. Semi-snelladers: Dit zijn laadpalen die een hoger laadvermogen hebben dan thuisladers, maar een lager laadvermogen dan snelladers. Ze zijn ideaal voor locaties waar het voertuig gedurende een langere periode wordt geparkeerd, zoals bijvoorbeeld bij een restaurant of winkelcentrum.

 5. Inductieladers: Dit zijn laadpalen die gebruik maken van inductie om de accu van het elektrische voertuig op te laden. Dit betekent dat de auto alleen hoeft te parkeren boven de inductieplaat zonder dat er een kabel nodig is om de auto op te laden.

Het kiezen van de juiste laadpaal hangt af van verschillende factoren, waaronder het type elektrische voertuig, de laadsnelheid die je nodig hebt en waar de laadpaal zal worden geplaatst.

Het installeren van een laadpaal is over het algemeen geen doe-het-zelf klus en vereist vaak specifieke kennis en vaardigheden. In veel gevallen is het dan ook verstandig om een professionele installateur in te schakelen om de laadpaal te installeren.

Daarnaast zijn er in sommige gevallen speciale vergunningen of toestemmingen nodig van de gemeente of netbeheerder om de laadpaal te installeren. Een professionele installateur kan je helpen bij het verkrijgen van deze toestemmingen.

Als je toch besluit om de laadpaal zelf te installeren, is het belangrijk om de handleiding van de fabrikant nauwkeurig te volgen en alle benodigde veiligheidsvoorschriften in acht te nemen. Het is ook verstandig om een elektricien te raadplegen om er zeker van te zijn dat de installatie voldoet aan de lokale elektriciteitsvoorschriften.

Zonnepanelen

Zonnepanelen zijn apparaten die zonne-energie omzetten in elektriciteit. Ze worden ook wel fotovoltaïsche (PV) panelen genoemd. Zonnepanelen bestaan uit meerdere fotovoltaïsche cellen die zijn gemaakt van halfgeleidermateriaal, zoals silicium. Wanneer zonlicht op de zonnepanelen valt, creëert dit een elektrische stroom tussen de positieve en negatieve lagen in de cel, waardoor er elektriciteit wordt geproduceerd. De elektriciteit die door zonnepanelen wordt geproduceerd, is gelijkstroom (DC) en moet worden omgezet in wisselstroom (AC) om te kunnen worden gebruikt in huizen en gebouwen.

Zonnepanelen kunnen worden gebruikt voor het opwekken van elektriciteit voor allerlei toepassingen, waaronder het leveren van stroom aan huishoudelijke apparaten, het verwarmen van water en het opladen van elektrische voertuigen. Het installeren van zonnepanelen op het dak van een huis of gebouw kan helpen om de energierekening te verlagen en de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen, waardoor het een duurzame keuze is voor energieopwekking.

De kosten van zonnepanelen variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals het aantal panelen dat nodig is, het type panelen, de kwaliteit en het merk, en de installatiekosten. Over het algemeen kost een standaard zonnepaneel tussen de €150 en €300, afhankelijk van de kwaliteit en het merk.

De totale kosten van de installatie van zonnepanelen kunnen variëren van enkele duizenden tot tienduizenden euro’s, afhankelijk van de grootte van het systeem en de installatiekosten. Het is ook belangrijk om rekening te houden met eventuele subsidiemogelijkheden of belastingvoordelen die beschikbaar zijn, omdat deze de uiteindelijke kosten van de installatie kunnen verlagen.

Het is raadzaam om meerdere offertes aan te vragen bij verschillende installateurs en goed te kijken naar de kwaliteit en garanties die worden aangeboden, voordat je een beslissing maakt over de aanschaf van zonnepanelen. Het is ook belangrijk om de verwachte besparingen te berekenen om te bepalen of de investering de moeite waard is.

Als je overweegt om zonnepanelen te installeren, zijn er verschillende zaken waar je rekening mee moet houden:

 1. Dakoriëntatie en schaduw: Zonnepanelen werken het beste op een dak dat naar het zuiden gericht is en zo min mogelijk schaduw heeft van bomen, gebouwen of andere obstakels. Het is belangrijk om te controleren of er voldoende ruimte is voor de panelen en om eventuele obstakels te verwijderen.

 2. Dakconditie: Het is belangrijk om de dakconditie te laten controleren voordat de zonnepanelen worden geïnstalleerd. Een oud of beschadigd dak kan mogelijk niet geschikt zijn voor de installatie van zonnepanelen.

 3. Energiebehoefte: Het is belangrijk om te berekenen hoeveel energie je nodig hebt en hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om aan die energiebehoefte te voldoen.

 4. Kosten: Zoals eerder vermeld, is het belangrijk om de kosten van de installatie van zonnepanelen te overwegen en om te bekijken of er eventuele subsidies of belastingvoordelen beschikbaar zijn om de kosten te verlagen.

 5. Installateur: Het is belangrijk om een betrouwbare en ervaren installateur te vinden die de zonnepanelen op een veilige en effectieve manier kan installeren. Het is raadzaam om meerdere offertes aan te vragen en te kijken naar recensies en ervaringen van andere klanten voordat je een installateur kiest.

 6. Onderhoud: Het is belangrijk om te zorgen voor regelmatig onderhoud van de zonnepanelen om ervoor te zorgen dat ze optimaal blijven functioneren. Dit kan onder andere bestaan uit het reinigen van de panelen en het controleren van de bekabeling.

Er zijn verschillende soorten zonnepanelen beschikbaar, maar de twee meest voorkomende types zijn:

 1. Polykristallijne zonnepanelen: Deze panelen bestaan uit meerdere kristallen en hebben een blauwe kleur. Ze zijn over het algemeen iets goedkoper dan monokristallijne zonnepanelen en hebben een iets lagere efficiëntie.

 2. Monokristallijne zonnepanelen: Deze panelen bestaan uit één kristal en hebben een zwartachtige kleur. Ze zijn over het algemeen iets duurder dan polykristallijne panelen, maar hebben een hogere efficiëntie en een strakkere uitstraling.

Naast deze twee meest voorkomende types zijn er ook nog andere soorten zonnepanelen, zoals dunne film zonnepanelen en back contact zonnepanelen. Dunne film panelen zijn licht van gewicht en flexibel, waardoor ze op verschillende oppervlakken kunnen worden geïnstalleerd. Back contact panelen hebben een hogere efficiëntie dan traditionele panelen en hebben geen zichtbare draden aan de voorkant.

Het is belangrijk om de verschillende soorten zonnepanelen te vergelijken en te bepalen welk type het beste past bij jouw specifieke situatie en behoeften.

Het is mogelijk om zonnepanelen zelf te plaatsen, maar het is wel belangrijk om rekening te houden met een aantal zaken. Ten eerste moet je weten hoeveel panelen je nodig hebt en waar je ze het beste kunt plaatsen. Hierbij moet je rekening houden met de oriëntatie en helling van het dak, eventuele schaduwplekken en de beschikbare ruimte. Ook is het belangrijk om te weten welk type omvormer je nodig hebt en waar je deze het beste kunt plaatsen.

Als je besluit om zelf zonnepanelen te plaatsen, moet je er rekening mee houden dat je verantwoordelijk bent voor de veiligheid van de installatie en dat je eventuele garantieclaims zelf moet afhandelen. Ook moet je ervoor zorgen dat je de juiste gereedschappen en materialen hebt en dat je weet hoe je deze moet gebruiken. Ten slotte is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de geldende regels en voorschriften op het gebied van veiligheid en installatie.

Als je twijfelt of je de installatie zelf kunt uitvoeren, kun je het beste contact opnemen met een erkend installateur. Deze kan je adviseren over de beste oplossing voor jouw situatie en kan de installatie voor je uitvoeren.

Auto's. Van budget tot exclusief.